Stress klachten behandelen

Te lang of te veel stress kan leiden tot lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragssymptomen en gedachten symptomen. Benieuwd wat te doen tegen stress? Neurofeedback brengt het brein in balans en normaliseert de overactiviteit.
Oorzaken van stress

Wat is stress?

Het menselijk lichaam maakt bij stress de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Hierdoor kan je in bijzondere of gevaarlijke omstandigheden beter presteren. Dit is per definitie niet verkeerd. Maar te lang of te veel stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen, vermoeidheid, somberheid en psychose. Ook kun je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.

Oorzaken van stress

Stress ontstaat in de basis wanneer je draagkracht (hetgeen wat je aankunt) lager is dan je draaglast (hetgeen wat er van je wordt gevraagd). Deze onbalans kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. De bekendste oorzaak van stress is een hoge werkdruk, maar stress kan ook ontstaan door ziekte of het overlijden van een naaste.

Niet iedereen is even gevoelig voor stress. Zo zijn er een aantal eigenschappen die je vatbaarder maken voor te veel stress. Deze eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat je draagkracht lager is, waardoor je draaglast sneller te hoog kan zijn. Voorbeelden van deze eigenschappen zijn: perfectionisme, prestatiegerichtheid, groot verantwoordelijkheidsgevoel en moeilijk je grenzen aan kunnen geven.

Stress klachten: herken de symptomen van stress

Symptomen van stress worden veelal als onprettig ervaren. Toch hebben stress symptomen een belangrijke functie. Merk je de eerste tekenen van stress op? Dan is dit een signaal dat je een te hoge druk ervaart. Het is belangrijk dat je hiernaar luistert en probeert de stress te verminderen. Hoe langer je hiermee wacht, hoe groter de gevolgen van stress kunnen worden.

Stress en lichamelijke klachten gaan vaak met elkaar gepaard. Toch zijn er ook andere gevolgen van stress te herkennen. Stress symptomen zijn onder te verdelen in lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragssymptomen en gedachten symptomen.

Lichamelijke stress klachten

Wat doet stress met je lichaam? Lichamelijke klachten bij stress komen vaak voor. Voorbeelden van dit soort stress klachten zijn hoofdpijn, rugpijn, stijve schouders of last van je hart, ademhaling, maag of spijsvertering. Ook kun je slaapproblemen, rusteloosheid en vermoeidheidsklachten ontwikkelen. Tot slot heeft stress ook invloed op je afweersysteem. Dit zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor verkoudheid, griep en andere ziekteverschijnselen.

Psychische stress klachten

Naast lichamelijke klachten bij stress kun je ook last krijgen van psychische klachten. Je merkt het vooral aan de gemoedstoestand waarin je verkeert. Je wordt prikkelbaarder en emotioneler en kan een gevoel van ongelukkigheid en machteloosheid krijgen. Over het algemeen ga je daardoor dingen somberder inzien.

Gedragssymptomen

Te veel stress kan ervoor zorgen dat je gedrag verandert. Meestal wordt deze gedragsverandering veroorzaakt door de aanwezige gedachten-, psychische- en lichamelijke stress klachten. Zo kan prikkelbaarheid en emotie zorgen voor extremere reacties en kan ongelukkigheid en vermoeidheid leiden tot terugtrekken uit sociale contacten. Daarnaast kan het zijn dat je overmatig gaat eten, drinken of roken.

Gedachten symptomen

De gevolgen van stress zijn ook merkbaar in je gedachtenpatroon. Vaak gaat te veel stress gepaard met negatieve gedachten. Dit kan zich richten op anderen, maar heeft vaak betrekking op jezelf. Ook kun je last krijgen van concentratieproblemen, moeite met helder nadenken en vergeetachtigheid.

Stress klachten behandelen

Neurofeedback bij stressklachten

Benieuwd wat te doen tegen stress? Om stress te verminderen zijn er diverse behandelingen mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan coaching, cognitieve therapie of ontspanningsoefeningen. Neurofeedback therapie kan ook effectief zijn. Bij mensen die lange tijd last hebben van stress klachten wordt de hersenactiviteit verhoogd. De therapie wordt toegepast om het brein weer in balans te brengen en de overactiviteit in het brein te normaliseren. Je brein wordt flexibeler waardoor jijzelf veerkrachtiger en zelfbewuster in het leven komt te staan.

Resultaten van neurofeedback bij stress klachten

  • Slaapproblemen verminderen
  • Onrustige gevoel neemt af
  • Spanningsklachten verminderen
  • Je kan meer ontspanning ervaren
  • Betere concentratie
  • Beter geheugen
  • Hoofdpijn neemt af