Overspannenheid behandelen

Niet kunnen slapen door piekeren

Wat is overspannenheid?

Iemand die overspannen raakt staat vaak een tijd onder spanning. Een opeenstapeling van levensgebeurtenissen in combinatie met bijvoorbeeld een druk gezin en/of een stressvolle baan kan je overspannen raken. Wanneer je een tijd onder spanning/druk staat en je niet meer in staat bent om te ontspannen, raak je fysiek en/of emotioneel volledig uit balans. Het is vaak een geleidelijk proces waarbij je meestal te laat merkt dat je teveel hooi op je vork hebt genomen. Het lukt je dan niet meer om de dagelijkse bezigheden goed uit te voeren.

Mensen die overspannen zijn hebben vaak last van klachten als slecht slapen, piekeren, slecht tegen prikkels kunnen, huilen makkelijk/snel en voelen zich opgejaagd. Ze raken het overzicht kwijt en verliezen grip op de situatie. Dit noemen we overspannenheid. Overspannenheid is een voorloper van een burn-out. Wanneer de situatie langer dan een half jaar duurt kun je in een burn-out terecht komen.

Oorzaken van stress

Overspannenheid behandelen

Bij de behandeling van overspannenheid is rust heel belangrijk, maar alleen de stress wegnemen is vaak niet meer voldoende. Het voeren van gesprekken met een professional kan helpen. Neurofeedbacktherapie kan ook effectief zijn. De therapie wordt toegepast om het brein weer in balans te brengen en de overactiviteit in het brein te normaliseren. Neurofeedback als behandeling bij overspannenheid kan ondersteunend werken naast andere vormen van therapie, zoals gesprektherapie of coaching. De resultaten zijn effectief en blijvend.

Resultaten van Neurofeedbackbehandeling bij overspannenheid

  • Afname onrust in lichaam en hoofd
  • Piekeren neemt af
  • Betere prikkelverwerking
  • Slaapproblemen verminderen
  • Minder opgejaagd gevoel hebben
  • Emotioneel stabieler
  • Meer zelfvertrouwen