Chemobrein

Veel mensen hebben na de behandeling met chemotherapie last van een chemobrein. Je kunt je moeilijk concentreren, bent prikkelbaar en bent snel moe.
Chemobrein

Wat is het chemobrein?

Met chemobrein worden bepaalde klachten bedoeld die zijn ontstaan na chemotherapie. De klachten hebben te maken met het verwerken van informatie. Je kunt informatie minder goed begrijpen en je kunt minder goed dingen onthouden. Concentreren, aandacht verdelen, plannen en organiseren: het is allemaal lastiger dan vroeger. Ook kan het chemobrein inhouden dat je problemen hebt met taal. Je kunt niet op woorden of begrippen komen en het formuleren van zinnen is soms ineens moeizaam. Ook het uitvoeren van ‘gewone’ handelingen kan onverwacht lastig zijn of traag gaan. 1 op de 5 mensen heeft na een chemo therapie last van een chemobrein. Een chemobrein kan voor lange termijn klachten geven zoals:
 • Aandachtsproblemen
 • Informatie minder snel kunnen verwerken
 • Geheugenproblemen
 • Moeite met plannen en organiseren
 • Moeite met het uitvoeren van taken

Bij veel mensen worden de klachten minder maar sommige mensen hebben er de rest van hun leven last van.

Chemobrein

Oorzaak van een Chemobrein

Al jaren lang is er onderzoek naar het chemobrein. Het is lastig om een oorzaak van een chemobrein vast te stellen. De chemo behandelingen, vermoeidheid en hormonale veranderingen kunnen mogelijk van invloed zijn. Maar ook angst, stress en depressie worden genoemd. De precieze oorzaak blijft tot op heden onduidelijk.

Neurofeedback therapie bij een chemobrein

De Neurofeedbacktraining zorgt er voor dat je brein weer tot rust komt en draagt bij aan het verbeteren van de manier waarop jouw hersenen informatie verwerken. Door de neurofeedback training zullen de hersenpatronen optimaliseren waardoor klachten afnemen of geheel verdwijnen. Je brein wordt flexibeler waardoor jijzelf veerkrachtiger in het leven komt te staan.
Resultaten van neurofeedback bij een chemobrein:
 • Je kunt je beter focussen
 • Verwerken van informatie gaat je beter af
 • Geheugenproblemen nemen af
 • Uitvoeren van de dagelijkse taken gaan beter
 • Staat evenwichtiger in het leven
 • Opgeruimd gevoel in het hoofd

Ervaringen met neurofeedback bij een chemobrein

Ongeveer 10 jaar geleden heb ik een flinke chemokuur ondergaan waar ik nog steeds last van heb. Er is mij toen verteld dat ik last had van een ‘chemobrein’. Mijn prikkelverwerking was traag waardoor ik vaak een vol hoofd had. Ik kon dan niet helder nadenken en niet bij de juiste informatie ​in mijn hoofd komen. Ik vond het heel lastig om hier mee om te gaan, daarnaast was het ook vermoeiend.

Een paar maanden geleden ben ik begonnen met Neurofeedback bij Optimal Mind. De eerste keer was een bijzondere ervaring. Ik had het gevoel alsof de kast in mijn hoofd was opgeruimd. Een heerlijk opgeruimde kast gevoel noemde ik het. Na een aantal keren ervaarde ik dit gevoel niet meer, hé jammer. Of…..is mijn hoofd nu altijd meer opgeruimd? Langzaam merkte ik dat ik minder snel overprikkeld raakte en mijn geheugen werkt ook nog na een vermoeiende dag op mijn werk. Zelfs na een intensief online overleg waarbij ik moest notuleren ervaarde ik geen problemen. Ik kon daarna nog gewoon eten koken voor mijn man en mijn dochter met haar man en kinderen. Daarna aan tafel naar verschillende gespreksonderwerpen luisteren ging mij ook goed af.

Ineens besefte ik hoeveel de Neurofeedback mij heeft opgeleverd. Ik ben super blij dat ik die stap heb gezet. Miranda vertelde mij dat alles wat hersteld is ook hersteld blijft. Geweldig!!

Ik kan het iedereen aanraden en met name mensen die last hebben van een chemobrein. Je moet wel even volhouden. Het kan soms wat tijd vragen voor je het in het dagelijkse leven begint te merken. Bij Optimal Mind word je heel goed begeleid door Miranda. Door de gesprekken met haar kon ik beter begrijpen wat er in mijn lijf en hoofd gebeurde. Zij kon steeds de mooie ontwikkelmomenten voor mij duiden. Heel waardevol.

– Vrouw, 60 Jaar