ADHD behandeling met neurofeedback

ADHD is een veel voorkomende neurologische aandoening die kan leiden tot problemen met aandacht, concentratie, hyperactiviteit en impulscontrole. Dit kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Neurofeedback therapie biedt een alternatieve behandeling voor ADHD zonder medicatie.
ADHD klachten

ADHD klachten: hoe herken je ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de meest voorkomende ADHD klachten te herleiden naar het ervaren van problemen met aandacht en hyperactiviteit. Als je ADHD hebt, heb je vaak last van het niet kunnen vasthouden van de aandacht en het focussen. Je bent snel afgeleid en je hebt moeite met het onthouden van details. Het afmaken van taken is lastig.

Ook bij kinderen komt ADHD voor. Natuurlijk zijn kinderen wel eens druk of kunnen ze moeilijk hun aandacht ergens bijhouden. Maar kinderen met ADHD hebben vaak een probleem met aandacht vasthouden en/of zijn impulsief en heel fysiek/beweeglijk. Ze worden op school vaak bestempeld als ‘snel afgeleid’ en/of ‘druktemaker’. Ze hebben moeite om in de klas hun aandacht erbij te houden, op hun plaats te blijven zitten of wiebelen/friemelen op hun stoel. Een prikkel van andere klasgenoten gebruiken zij om daarop weer impulsief te handelen. Hierdoor houden ze vaak andere kinderen van hun werk.

ADHD klachten behandelen | ADD klachten behandelen

Neurofeedback bij ADHD

Neurofeedback therapie is een geschikte alternatieve behandeling voor ADHD. Neurofeedback therapie ordent het functioneren van de hersenen en helpt om de gewenste hersenactiviteit te produceren en te behouden. Hierdoor worden kinderen met ADHD rustiger in hun gedragingen en emoties. Eerst nadenken en dan doen gaat hun steeds beter af. Ze tonen meer betrokkenheid, luisteren beter naar wat je zegt of vraagt en gaan veel beter in hun vel zitten. Dit kan resulteren in betere resultaten op school en meer zelfvertrouwen.

Kortom, neurofeedback bij ADHD kan resulteren in een vermindering van de symptomen van ADHD, zoals hyperactiviteit, impulsiviteit, concentratieproblemen en problemen met aandacht en focus. Bovendien zijn de effecten van Neurofeedback blijvend en hebben patiënten geen last van de bijwerkingen.

De resultaten van ADHD behandeling met neurofeedback

Neurofeedback therapie biedt een zeer geschikte behandeling voor ADHD die ook kan helpen bij het verminderen van angst, depressie en slaapproblemen die vaak voorkomen bij mensen met ADHD. Neurofeedback therapie wordt meestal als aanvullende behandeling gebruikt en niet als volledige vervanging voor medicatie. De ervaring leert dat de hoeveelheid medicatie wel vaak kan worden beperkt. De resultaten zijn effectief en blijvend.

  • Verbetert de concentratieproblemen
  • Verminderd de hyperactiviteit/impulsiviteit
  • Slaapproblemen verminderen
  • Kan medicatie verminderen
  • Kent geen bijwerkingen
  • Blijvend resultaat

Ervaringen met neurofeedback bij ADHD

“Wilde je nog eventjes zeggen dat mijn zoon er veel baat bij heeft gehad! Slapen gaat een stuk beter en hij is al een aantal maanden zonder zijn medicijnen en dat gaat goed! Hij heeft vorige week zijn rijbewijs gehaald en hij zit gewoon goed in zijn vel! Heel erg bijzonder.,,

– Moeder van zoon met ADHD


“Ik ben blij dat ik een aantal trainingen heb ondergaan. Voorheen was ik vaak druk in mijn hoofd en nam het mee naar bed. Nu kan ik zeggen dat er rust is in mijn hoofd en ik slaap beter. Ook merk ik dat ik rustiger ben geworden, ben niet meer zo gestrest als ik op mijn werk een opdracht krijg.
Dan doe ik het gewoon, met de gedachte lukt het niet, jammer dan morgen weer een dag. Voorheen was dat wel anders. Ik ben meer zelfverzekerd geworden. Dus, hartelijk dank daarvoor.,,

– Vrouw, 40 jaar, ADHD